zondag 1 februari 2009

Vrijeheid in Leisure

Voor ons is het vanzelsprekend dat we kunnen genieten van vrije tijd. Zoals Professor Derolez het reeds meldde op zijn blog, staat er in de 'Universele verklaring van de rechten van de mens' ook een artikel dat verwijst naar Vrije tijd.
Op het discussie forum bespraken we ook reeds de verschillen tussen mannen en vrouwen in hun vrije tijd. We hadden het vooral over de verschillende activiteiten van vrouwen en mannen en het feit dat deze verschillen meer en meer aan het vervagen zijn.
In onze Westerse wereld mogen we al van geluk spreken dat vrouwen evenveel recht hebben op vrije tijd als mannen én dat vrouwen ook kunnen kiezen welke activiteiten zij doen.
Want dat is zeker niet overal zo.

In Bangalore, een stad in het Zuiden van India, zijn vorige week enkele vrouwen geslagen toen ze samen iets dronken op café. De daders waren van mening dat vrouwen niet het recht hebben om op café te gaan, maar dat zij thuis moeten blijven en zorgen voor het huishouden. Bovendien vonden de daders dat de kleren van de vrouwen té modern waren.

Ik ben ervan overtuigd dat deze accidenten nog in vele landen voorkomen en dat tijd voor vrije tijd aan vele vrouwen ontzegd wordt. Indien de vrouwen al tijd hebben voor vrije tijd, zullen de activiteiten die zij kunnen doen ook beperkt zijn. Het is een basisrecht, waarvoor reeds een lange strijd geleverd is, maar waarvoor de strijd ook nog lang zal doorgaan.

Geen opmerkingen: