zondag 15 februari 2009

Carnaval


Carnaval is weer in zicht. Het is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen. Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
In Vlaanderen wordt carnaval bijna overal gevierd, hoewel in sommige steden toch wel grootser dan in andere, denk maar aan Aalst. Traditioneel krijgt Prins Carnaval tijdens carnaval de macht over de stad. Als een prins driemaal wordt verkozen, wordt hij in sommige steden keizer. Onder meer in Aalst is er een keizer, namelijk Kamiel Sergant. Deze zit dan soms ook in de Raad van Elf.
In de krant las ik ook een artikel over een carnaval tentoonstelling te Blankenberge.Er wordt, aan de hand van foto's, een beeld geschetst van carnaval tussen 1953 en 1996.
Vandaag kreeg ik een email van een reisagentschap dat speciale aanbiedingen heeft voor steden waar dit feest uitbundig wordt gevierd. Ik moet zeggen: mij spreekt het zeker aan, een reisje gecombineerd met dolle pret!
In Aalst is er zelfs een herdenkingmis ter nagedachtenis van alle overleden carnavalisten. De week voor carnaval worden zij herdacht en bedankt voor alles wat zij ooit voor carnaval deden.
Nog een kleine week en je krijgt de kans om eens volledig uit de bol te gaan: een pruik, verkleden, schminken, rare bekken trekken, feesten, confetti, slingers,...
Voor sommige mensen is dit een feest waar ze een heel jaar naar uitkijken.
Carnaval is een wereldbekende festiviteit en wordt in sommige landen dan ook uitbundiger gevierd dan in andere. We denken dan vooral aan landen zoals Braziliƫ, Ecuador en Colombia. maar ook in Europa: Carnaval of Venice, Santa Cruz di Tenerife, West Country Festival in Engeland, etc.

Geen opmerkingen: