dinsdag 13 januari 2009

Duurzaam toerimse

Een artikel uit de standaard is zeer duidelijk 'Werelderfgoed kreunt onder temperatuurstijging'. Dit artikel gaat niet enkel over de opwarming van de aarde, maar over milieubewustzijn in het algemeen.
Werelderfgoed durft al eens het slachtoffer te worden van zijn eigen succes. "Toeristen schuifelen in dichte drommen naar de Taj Mahal of naar Petra. Het marmer van Efese en de Atheense Akropolis zijn uitgesleten door de tienduizenden voeten", schrijft De Standaard. Verder siteert men "Hogere temperaturen hebben invloed op de neerslag, op het smeltproces van de poolkappen en op de hoogte van de zeespiegel. Mogelijk veroorzaken die wijzigingen van de windstromingen en het grondwaterniveau. Dat heeft niet alleen impact op fauna en flora. Ook kwetsbare gebouwen, archeologische sites en aardlagen kunnen eraan ten prooi vallen."

Het eerste stuk van De Standaard gaat eigenlijk over het succes van Toeristische attracties. Vele bezienswaardigheden lijden onder hun aantrekkingskracht. Foto's nemen van muurschilderingen heeft als gevolg dat de kwaliteit van de schildering achteruitgaat. Op vele locaties heeft dit als resultaat dat er geen foto's meer mogen genomen worden. Daarom zal men afleidingen zoeken, zoals het draaien van een film om mensen af te leiden zodat ze niet te lang blijven kijken naar die ene fresco.
Maar een vraag die vele onderzoekers nu bezighoudt is de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde zal onder meer leiden tot meer orkanen en wervelstormen. Deze stormen kunnen, zoals in New Orleans gebeurde, vele werelderfgoeden beschadigen of zelfs vernielen.
Ook de natuur wordt aangetast. Denk maar aan de ijslagen in Antarctica.
Zo zijn er ongelofelijk veel voorbeelden die je kan aanhalen. Kan jij zelf enkele voorbeelden bedenken?

Geen opmerkingen: