vrijdag 20 februari 2009

Slumdog Millionaire

A Mumbai teen who grew up in the slums, becomes a contestant on the Indian version of "Who Wants To Be A Millionaire?" He is arrested under suspicion of cheating, and while being interrogated, events from his life history are shown which explain why he knows the answers.

Deze film, die dus gaat over het leven in de sloppenwijken van Mumbai, is een echte hype in Indië. De meningen en commentaren zijn verdeeld:

"it is not a case of the infamous western eye ferreting out oriental squalor and peddling it as the exotic dirt bowl of the east. No, Slumdog Millionaire is just a piece of riveting cinema, meant to be savoured as a Cinderella-like fairy tale, with the edge of a thriller and the vision of an artist. It was never meant to be a documentary on the down and out in Dharavi. And it isn't"

"So many films — both features and documentaries — have been made around the subject of poverty in India. The protests started only when Slumdog Millionaire started winning international awards. The unkind way of looking at this is to argue that there is no value in complaining about the obscure — only protests about the famous can become famous. But then, it is equally true that only popular films actually do impact the way people see things and hence Slumdog Millionaire is worth complaining only now, that it is an Oscar nominated film. The celebration of the film is an implicit certification of its authenticity and this raises questions if indeed this is so. "

"Slumdog Millionaire" is an engaging and inspirational ride that will have you stating a million reasons to see it"

"Does the West have a vested interest in pinning India to its poverty by refusing to acknowledge the progress it has undoubtedly made in the last few years? Is India interesting only because it is poor? Is the gratuitous use of poverty nothing but an exploitative use of someone else's misery for one's diversion?(Bron: Times of India)

Deze film leeft sterk onder de Indiërs en heeft ervoor gezorgd dat het debat over armoede weer geopend is. Een debat dat sommigen niet willen aangaan...Bang om de waarheid onder ogen te zien?
Ik zou zeggen: kom naar Indië en beslis zelf!

zondag 15 februari 2009

Carnaval


Carnaval is weer in zicht. Het is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen. Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
In Vlaanderen wordt carnaval bijna overal gevierd, hoewel in sommige steden toch wel grootser dan in andere, denk maar aan Aalst. Traditioneel krijgt Prins Carnaval tijdens carnaval de macht over de stad. Als een prins driemaal wordt verkozen, wordt hij in sommige steden keizer. Onder meer in Aalst is er een keizer, namelijk Kamiel Sergant. Deze zit dan soms ook in de Raad van Elf.
In de krant las ik ook een artikel over een carnaval tentoonstelling te Blankenberge.Er wordt, aan de hand van foto's, een beeld geschetst van carnaval tussen 1953 en 1996.
Vandaag kreeg ik een email van een reisagentschap dat speciale aanbiedingen heeft voor steden waar dit feest uitbundig wordt gevierd. Ik moet zeggen: mij spreekt het zeker aan, een reisje gecombineerd met dolle pret!
In Aalst is er zelfs een herdenkingmis ter nagedachtenis van alle overleden carnavalisten. De week voor carnaval worden zij herdacht en bedankt voor alles wat zij ooit voor carnaval deden.
Nog een kleine week en je krijgt de kans om eens volledig uit de bol te gaan: een pruik, verkleden, schminken, rare bekken trekken, feesten, confetti, slingers,...
Voor sommige mensen is dit een feest waar ze een heel jaar naar uitkijken.
Carnaval is een wereldbekende festiviteit en wordt in sommige landen dan ook uitbundiger gevierd dan in andere. We denken dan vooral aan landen zoals Brazilië, Ecuador en Colombia. maar ook in Europa: Carnaval of Venice, Santa Cruz di Tenerife, West Country Festival in Engeland, etc.

kusrecord verbroken.

Zaterdag was het weer 14 februari en dus dat betekent: de commerciële dag van de liefde. Sommige maken er een heel weekend van, andere gaan een avond lekker eten, nog andere kopen cadeautjes, voor sommigen is het een dag als een andere...
In Nederland doet men het dan weer anders: Op Valentijnsdag hebben 3.374 koppels tegelijk gekust in het dolfinarium in de Nederlandse stad Harderwijk. Dat is een Nederlands record!
In Mexico wordt dit op een nog grotere schaal gevierd: In Mexico-stad hebben bijna 40.000 mensen elkaar tegelijk gekust. 20.000 verliefde paartjes verloren zich tien seconden lang in een kus en dat is goed voor een plaatsje in het Guinness Book of Records.
Ieder zijn eigen manier van beleving!

zondag 1 februari 2009

Vrijeheid in Leisure

Voor ons is het vanzelsprekend dat we kunnen genieten van vrije tijd. Zoals Professor Derolez het reeds meldde op zijn blog, staat er in de 'Universele verklaring van de rechten van de mens' ook een artikel dat verwijst naar Vrije tijd.
Op het discussie forum bespraken we ook reeds de verschillen tussen mannen en vrouwen in hun vrije tijd. We hadden het vooral over de verschillende activiteiten van vrouwen en mannen en het feit dat deze verschillen meer en meer aan het vervagen zijn.
In onze Westerse wereld mogen we al van geluk spreken dat vrouwen evenveel recht hebben op vrije tijd als mannen én dat vrouwen ook kunnen kiezen welke activiteiten zij doen.
Want dat is zeker niet overal zo.

In Bangalore, een stad in het Zuiden van India, zijn vorige week enkele vrouwen geslagen toen ze samen iets dronken op café. De daders waren van mening dat vrouwen niet het recht hebben om op café te gaan, maar dat zij thuis moeten blijven en zorgen voor het huishouden. Bovendien vonden de daders dat de kleren van de vrouwen té modern waren.

Ik ben ervan overtuigd dat deze accidenten nog in vele landen voorkomen en dat tijd voor vrije tijd aan vele vrouwen ontzegd wordt. Indien de vrouwen al tijd hebben voor vrije tijd, zullen de activiteiten die zij kunnen doen ook beperkt zijn. Het is een basisrecht, waarvoor reeds een lange strijd geleverd is, maar waarvoor de strijd ook nog lang zal doorgaan.